Suikervervangers; Zijn ze wel zo gezond?

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 19:04

 

Er zijn veel redenen waarom je misschien wilt overstappen van suiker op een suikervervanger, en ik neem het je niet kwalijk. Er zijn echter verschillende bijwerkingen van deze kunstmatige zoetstoffen die ze minder dan ideaal maken voor je gezondheid. Als we ons dieet gaan veranderen om gezonder te worden, laten we dan beginnen met iets dat ons daadwerkelijk helpt onze doelen te bereiken!

In deze blog nemen we enkele suikervervangers onder de loep, lees je mee? LET OP.... deze kunnen best confronterend zijn!

Aspartaam

Aspartaam heeft een zoetkracht die 200x sterker is dan die van suiker. Het is instabiel bij hogere temperaturen. Als de temperatuur van deze zoetstof boven de 32 graden Celsius komt, verandert de methylalcohol uit de aspartaam in formaldehyde en vervolgens mierenzuur. Dit veroorzaakt vervolgens een stofwisselings-zuurvergiftiging.

Aspartaam kent bijwerkingen, zoals darmaandoeningen, hersentumoren, multiple sclerose (MS), de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en suikerziekten, en is waarschijnlijk kankerverwekkend. We verwerken aspartaam onder ander in:

-Yoghurt, Yakult, kauwgom, frisdranken, limonadesiropen, vruchtensappen, dieetproducten, sportvoeding, Davitamon, snacks, chips, fritesaus, mayonaise, ketchup, piccalilly, snoep, drop, Fisherman´s friend, ijs, zoetjes/sweeteners (Candarel, NutraSweet) en ga zo nog maar even door.

Aspartaam krijgen we vooral binnen via frisdranken en light producten. Aspartaam verlaagt het serotonine- en dopamine- gehalte dramatisch, wat onze gezondheid niet te goede komt.

Acesulfaam kalium

Acetoazijnzuur is een afbraakproduct van aspartaam en is in verband gebracht met kanker bij ratten. Acesulfaam kalium zit ook in veel dranken en voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, kauwgom, ijs en gebakken producten.

Sacharine

Sacharine is de oudste en meest gebruikte van alle suikeralternatieven. Het werd in 1879 ontdekt door Ira Remsen en Constantin Fahlberg, die beiden werkten aan kooltreederivaten aan de Johns Hopkins University. Zij merkten bij toeval dat een van hun verbindingen zoet smaakte, maar het duurde tot 1894 voordat sacharine commercieel op de markt kwam als suikervervanger.

Sacharine is sinds 1977 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor gebruik in voedsel en wordt veilig geacht om met mate te consumeren - hoewel er enkele mogelijke bijwerkingen zijn bij overmatig gebruik of langdurige blootstelling eraan, waaronder blaaskanker bij langdurig gebruik in grote hoeveelheden.

Omdat sacharine 200 keer zoeter is dan tafelsuiker, kan het het beste spaarzaam worden gebruikt als vervanging voor sacharose; u kunt 1/2 theelepel sacharinepoeder gebruiken in plaats van 1 kopje kristalsuiker of 2 eetlepels vloeibare sucralose in plaats van 2 kopjes kristalsuiker.

Het kan ook worden gebruikt als alternatieve zoetstof bij het bakken: U kunt tot de helft van de hoeveelheid gegranuleerde of bruine suikers vervangen door vloeibaar GROENE stevia-extract als u uw baksels graag aan de zoetere kant heeft - probeer in plaats daarvan 1/1 kop honing gemengd met 5 eetlepels ongesulfateerde melasse te gebruiken!

Sucralose

Sucralose is de enige laagcalorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het is 600x zoeter dan suiker en heeft dezelfde smaak. De met Chloor bewerkte suikermoleculen kunnen we niet opnemen. Dit zou gunstig kunnen zijn, want daardoor levert sucralose geen calorieën op.

Het gevolg is echter dat minder van de goed bacteriën in de darm aanwezig zijn. Dit is ongunstig. Het is een verandering die in verband wordt gebracht met overgewicht.

Sucralose wordt veel gebruikt in veel producten die als "dieet" of "suikervrij" worden verkocht. Het gevaar van sucralose schuilt in de chemische samenstelling van de zoetstof. Deze is weliswaar gewonnen uit suiker, maar daarna is er chloor aan toegevoegd. Het chlooratoom vormt met koolstof in sucralose een verbinding met als resultaat chlooralkaan.

Chemisch gezien is sucralose dus vergelijkbaar met het toxische insecticide DDT (dioxine) dat eveneens gechloreerde verbinding is. Een hoge consumptie van sucralose zorgt ervoor dat er chloor word opgeslagen in ons lichaam, waarin het ons DNA schade kan berokkenen.

Maar wees voorzichtig: sucralose kan diarree, maagpijn en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het is niet goed voor je lichaam om een kunstmatige zoetstof te hebben die niet eens naar suiker smaakt! Het is ook in verband gebracht met kanker - dus het is waarschijnlijk het beste om dit spul helemaal te vermijden.

Er zijn betere manieren om je dieet te veranderen en gezond te worden dan schadelijke vervangingsmiddelen te gebruiken.

De eerste stap naar gezonde veranderingen en minder suiker is goed nadenken over het voedsel dat je eet. Kijk vooral naar de hoeveelheid zoetstoffen in een product en hoeveel suiker je per dag binnenkrijgt. Er zijn gezondere alternatieven voor gewone suiker die kunnen helpen bij het afvallen, maar die niet mogen dienen als vervanging voor alle natuurlijk voorkomende suikers in je dieet.

-Gebruik natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop in plaats van geraffineerde witte/tafel suiker.

-Beperk de hoeveelheid zoetstof bij het koken of bakken - 2 theelepels per cupcake of muffin is meestal voldoende.

-Zorg ervoor dat er geen verborgen suikers zijn toegevoegd in sauzen, saladedressings, brood of ontbijtgranen.

-Drink minder koolzuurhoudende (light) dranken - probeer in plaats daarvan bruiswater met schijfjes citroen.

Conclusie....

Dit zijn er maar een paar, natuurlijk zijn er nog veel meer welke we later gaan oppakken.

Kortom, ondanks hun voordelen zijn suikervervangers niet altijd het beste voor je gezondheid. Hoewel sommige opties een voordeel hebben boven andere als het erom gaat natuurlijk of biologisch te zijn, leveren ze allemaal potentiële problemen op als ze verkeerd worden gebruikt. De beste manier om een gezond dieet te garanderen is door hele voedingsmiddelen te eten die natuurlijk gezoet zijn, zonder toevoegingen zoals suiker of kunstmatige zoetstoffen.

PS: Toch teveel ingenomen in al die jaren? Wist jij dat gebufferde vitamine C van minimaal 1000mg per dag de schade kan beperken?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.