Welke olie of boter is nou het beste?

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 19:00

 

Oliën worden gewonnen uit noten, zaden en planten. Ze worden over het algemeen als gezond beschouwd omdat ze onverzadigd vet bevatten, waarvan wordt aangenomen dat het gezonder is voor het hart dan verzadigd vet (dat voorkomt in dierlijke producten).

 

Maar niet alle oliën zijn gelijk! In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten vetten in onze voeding en hoe ze de gezondheid beïnvloeden.

Oliën zijn geraffineerde, hele voedingsmiddelen, maar met de gezonde ingrediënten verwijderd.

Plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie en raapzaadolie etc.) zijn in veel landen de meest voorkomende bron van voedingsvetten. De plantaardige oliën die in de supermarkt worden verkocht, zijn bijvoorbeeld sterk bewerkt om gifstoffen en onzuiverheden te verwijderen; ze bevatten echter ook vrijwel geen van de natuurlijke vitaminen, mineralen en antioxidanten die aanwezig zijn in hele voedingsmiddelen zoals noten en zaden.

Plantaardige oliën bevatten vaak veel Omega-6 vetzuren (die ontstekingen kunnen veroorzaken), terwijl ze meestal weinig Omega-3 bevatten (die ontstekingen verminderen).

Ze zijn te vinden in veel verwerkt voedsel, waaronder: saladedressings, sauzen, brood en gebak en margarinespreads.

Oliën kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder: planten (zoals olijfolie), noten/zaden of vis. Enkele veel voorkomende plantaardige oliën zijn: sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie, pindaolie, saffloerzaadolie, koolzaadolie, katoenzaadolie en raapzaadolie.

Plantaardige oliën worden al tientallen jaren gepromoot als 'gezond'.

Plantaardige oliën worden al tientallen jaren aangeprezen als "gezond", en toch zijn ze dat niet!! Ondanks hun populariteit zijn ze geraffineerd voedsel en moeten ze koste wat kost worden vermeden.

Laten we eens kijken hoe plantaardige oliën worden gemaakt:

Plantaardige olie wordt gemaakt door maïs of sojabonen te vermalen tot een pasta en dan de vezels te verwijderen (het deel dat alle vitaminen bevat). Vervolgens wordt deze pasta onder hoog vuur gezet om er olie aan te onttrekken - een proces dat "hydrogenatie" wordt genoemd. Het resultaat is een olie zonder gezondheidsvoordelen; het is gewoon bewerkt voedsel zonder voedingswaarde.

De plantaardige oliën in uw keuken zijn niet alleen slecht voor u, ze dragen ook bij tot hart- en vaatziekten, kanker en andere gezondheidsproblemen. Dus waarom blijven we ze kopen? Simpel gezegd: marketing.

De meest populaire plantaardige oliën zijn eigenlijk niet van groenten maar van zaden en noten.

De populairste plantaardige oliën zijn eigenlijk niet afkomstig van groenten, maar van zaden en noten. Zonnebloemolie, koolzaadolie en pindaolie zijn allemaal voorbeelden van zaadoliën.

Zaadoliën bevatten veel omega-6 vetzuren - een type essentieel vetzuur dat we via onze voeding moeten binnenkrijgen omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Omega-6 komt in grote hoeveelheden voor in maïs-, soja- en katoenzaadolie en andere geraffineerde zaadoliën zoals pinda- en zonnebloemolie.

Niet alle vetten zijn gelijk.

In dit deel behandelen we de verschillende soorten vetten en oliën.

Vetten zijn een soort voedsel dat lange ketens van moleculen bevat die vetzuren worden genoemd. Vetzuren komen voor in de weefsels van dieren en planten, en kunnen verzadigd of onverzadigd zijn (ook wel "meervoudig onverzadigd" respectievelijk "enkelvoudig onverzadigd" genoemd).

Verzadigde vetten hebben geen dubbele bindingen tussen de koolstofatomen in hun keten, terwijl onverzadigde vetten dat wel hebben. Ze verschillen in de plaats van deze dubbele bindingen; enkelvoudig onverzadigde vetzuren hebben één dubbele binding, terwijl meervoudig onverzadigde er meer dan één hebben.

De meeste natuurlijk voorkomende plantaardige oliën bevatten een combinatie van zowel verzadigde als onverzadigde vetten, maar alle dierlijke voedingsmiddelen (vlees, melk) bevatten voornamelijk verzadigde vetten, omdat alle voedingsmiddelen van dieren energie opslaan voor later gebruik door mensen, net zoals planten dat doen door energie voor jou op te slaan!

Vetten zijn een van de drie macro-nutriënten die ons lichaam nodig heeft.

Wanneer u eet, gebruikt uw lichaam macro-nutriënten - eiwitten, koolhydraten en vetten - om stofwisselingsprocessen te voeden. Dit zijn de bouwstenen van het leven, die energie en voedingsstoffen leveren waardoor cellen kunnen groeien, zich voortplanten en goed functioneren.

Vetten zijn een van deze drie macro-nutriënten; ze vormen een essentiële bron van brandstof en vervullen ook andere functies in het lichaam, zoals de opname van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Er zijn twee soorten: verzadigde en onverzadigde vetten (enkelvoudig onverzadigd).

Meervoudig onverzadigde vetten zijn een belangrijke bron van calorieën in het moderne dieet.

Meervoudig onverzadigde vetten zijn een belangrijke bron van calorieën in de moderne voeding. Meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) komen voor in veel voedingsmiddelen, waaronder vis en zeevruchten, noten, zaden en hun oliën, plantaardige oliën zoals zonnebloem- of saffloerolie en margarinespreads die plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten bevatten.

Omega-6 wordt erkend als een essentieel vetzuur, wat betekent dat het moet worden geleverd aan ons lichaam door het voedsel dat we eten.

Omega-6 is een essentieel vetzuur, wat betekent dat het aan je lichaam moet worden geleverd door het voedsel dat je eet. Omega-6 vetzuren zijn nodig voor de normale groei en ontwikkeling van zuigelingen, de hersenfunctie, de bloedstolling en andere belangrijke processen in het lichaam.

Omega-3 komen voor in vis en zeevruchten. De twee soorten omega-3 zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Zowel EPA als DHA kunnen helpen bij de gezondheid van het hart en de hersenen.

Omega-6 is noodzakelijk voor normale groei, ontwikkeling en hersenfunctie.

Omega-6 is een essentieel vetzuur, wat betekent dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en het uit de voeding moet worden gehaald. Omega-6 is een voorloper van eicosanoïden, stoffen die door de lichaamscellen worden gemaakt om de immuunfunctie, de bloeddruk, ontstekingen en de orgaanfunctie te helpen regelen.

De exacte hoeveelheid omega-6 die u moet binnenkrijgen hangt af van uw leeftijd of gezondheidstoestand (bijvoorbeeld: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben misschien meer nodig). De meeste mensen krijgen voldoende omega-6 binnen via hun voeding zonder dat ze supplementen hoeven te nemen.

Omega 6 is te vinden in veel voedingsmiddelen, zoals avocado-olie, bernagie-olie en teunisbloemolie.

Omega-3 helpt bij de hersenfunctie en ontwikkeling en vermindert ontstekingen in het lichaam.

Omega-3 is een essentieel vetzuur dat belangrijk is voor de hersenfunctie en -ontwikkeling. Het vermindert ook ontstekingen in het lichaam, wat kan helpen bij een groot aantal gezondheidsproblemen. Omega-3 zit in vis, zeevruchten, lijnzaad en walnoten. Je kunt omega-3 ook vinden in koudgeperste olijfolie als je veganist of vegetariër bent.

De belangrijkste bronnen van omega-3 vetzuren in westerse diëten zijn vis en zeevruchten (bijvoorbeeld zalm, sardines, tonijn en makreel) en lijnzaad (lijnzaad).

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten met belangrijke gezondheidsvoordelen. Ze worden vaak "goede vetten" genoemd, maar in grote hoeveelheden kunnen ze slecht voor je zijn.

De belangrijkste bronnen van omega-3 vetzuren in westerse diëten zijn vis en zeevruchten (bijv. zalm, sardines, tonijn en makreel) en lijnzaad.

Ben je veganistisch, is het echt raadzaam om er een extra supplement bij te slikken.

 

Kies olijfolie of kokosolie voor koken en bakken

U kunt olijfolie of kokosolie gebruiken bij het koken en bakken. Het is een gezond vet, dat veel enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Olijfolie kan helaas niet verhit worden boven de 160 graden, maar kokosolie wel, dus ideaal om mee te frituren (als je daar eens zin in hebt)

Olijfolie is een goed alternatief voor boter en margarine in bakrecepten die daar om vragen. U kunt het ook gebruiken als een gezonde keuze voor saladedressings! Gebruik Extra  Olijfolie om het beste uit je gezondheid te halen.

Pas op voor palmolie, zonnebloemolie, maïsolie en margarine!!

De oliën en vetten waarmee we koken zijn belangrijk omdat ze kunnen bijdragen tot de voedingskwaliteit van ons voedsel. Deze oliën en boter bevatten in hoge mate gifstoffen en zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Het is altijd het beste om een gezond vet te kiezen, maar dat is niet altijd mogelijk. Als u op zoek bent naar een alternatief voor boter of margarine, probeer dan eens olijfolie of avocado-olie om te bakken en verse roomboter om te smeren.

Om u te helpen de juiste keuze te maken als het gaat om bakoliën en vetten, volgt hier een overzicht:

  • Margarine bevat veel transvetten en weinig omega-3 vetzuren - niet goed! Boter bevat verzadigd vet, maar ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA's), die ontstekingen in je lichaam helpen verminderen. Als je probeert af te vallen of ontstekingen veroorzaakt door aandoeningen zoals diabetes en artritis wilt verminderen, overweeg dan om margarine te vervangen door roomboter op je toast. Daarbij bedraagt margarine wel 27 ingrediënten die terug te vinden zijn in verf.....smakelijk eten!
  • Palmolie is eigenlijk slecht voor het milieu omdat het sterk bijdraagt aan de ontbossing; maïsolie bevat te veel omega-6 vetzuren (die ontstekingen kunnen veroorzaken); hou het dus bij olijfolie of kokosolie en roomboter als dat mogelijk is!
  • Laat de cholesterol verlagende margarines a.u.b. staan! Dat ze de cholesterol verlagen klopt!!! Maar ze zorgen wel voor een veel groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes, verklevingen en ontstekingen in het lichaam.....gebruik gewoon met mate roomboter (ongezouten) deze is hoog on cholesterol, maar wel de juiste 😉

Conclusie....

Met zoveel verschillende soorten oliën en vetten kan het moeilijk zijn om te weten welke je moet gebruiken. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige richtlijnen voor het selecteren van gezonde oliën die u zullen helpen goede keuzes te maken voor uw gezin.

Olijfolie blijkt het beste te werken als onderdeel van een mediterraan dieet met weinig rood vlees en veel fruit, groenten en volle granen. Andere oliën, zoals kokos of avocado, kunnen echter vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden als ze ten minste eenmaal per week worden geconsumeerd.

Roomboter is een andere populaire keuze met zijn rijke smaak en romige textuur; vergeet echter niet het hoge gehalte aan verzadigd vet, waardoor het minder wenselijk is dan andere bereidingswijzen zoals ghee of geklaarde boter, die minder verzadigd vet bevat dan gewone boter, maar toch al die heerlijke smaken behoudt! Eet het dus met mate, net als alles! Maar zorg wel voor je gezondheid en eet zo puur mogelijk!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.